Despre Snur PVC, Rosturi, Tăierea rosturilor

De ce folosim snur PVC pentru rosturi ?

Umplerea rosturilor în beton cu șnur PVC este o etapă importantă în procesul de finisare a pardoselilor de beton. Această tehnică este folosită pentru a crea o separație între plăcile de beton, astfel încât să se evite crăparea și degradarea ulterioară a acestora. Acesta este un proces necesar mai ales în cazul pardoselilor de beton expuse la trafic intens și presiuni mari.

Șnurul PVC este un material elastic, care se poate întinde și comprima ușor în funcție de condițiile de mediu. Această caracteristică face ca șnurul de PVC să fie ideal pentru umplerea rosturilor în beton, deoarece îi permite să se adapteze la mișcările naturale ale plăcilor de beton. În timp, betonul se poate dilata sau contracta datorită variațiilor de temperatură și umiditate, iar șnurul PVC ajută la absorbția acestor mișcări și previne crăparea plăcilor de beton.

În plus, umplerea rosturilor cu șnur PVC ajută la prevenirea infiltrării de apă și praf între plăcile de beton. În absența umplerii cu șnur PVC, apa și praful se pot infiltra în rosturile neumplute, ducând la deteriorarea plăcilor de beton și la creșterea riscului de accidente. Îmbunătățește, de asemenea, aspectul estetic al pardoselilor de beton. Plăcile de beton cu rosturi neumplute pot arăta neuniforme și dezordonate, în timp ce umplerea lor cu șnur PVC creează o suprafață netedă și uniformă.

În concluzie, umplerea rosturilor în beton cu șnur PVC este un proces important în finisarea pardoselilor de beton, având multiple beneficii pentru durabilitatea, siguranța și aspectul estetic al acestora.

Cum alegem grosimea potrivita pentru snur ?

Grosimea șnurului PVC pentru rosturi în beton este importantă pentru a asigura o sigilare eficientă și durabilă a rosturilor. Alegerea grosimii potrivite depinde de mai mulți factori, printre care se numără:

  • Dimensiunea rostului: Grosimea șnurului PVC trebuie să fie adecvată dimensiunii rostului. Dacă șnurul este prea subțire, poate lăsa goluri în rost, iar dacă este prea gros, poate împinge pereții rostului, ceea ce poate duce la crăparea betonului.
  • Profunzimea rostului: În funcție de profunzimea acestuia, trebuie aleasă o grosime a șnurului adecvată. Dacă rostul este mai adânc, atunci este necesar un șnur mai gros pentru a asigura o sigilare corespunzătoare.
  • Expunerea la factorii externi: Dacă betonul este expus la factori externi, precum temperaturi extreme, umezeală sau substanțe chimice, este necesar un șnur mai gros pentru a rezista la aceste condiții și a asigura o sigilare durabilă.
  • Toleranța la mișcare: Dacă betonul este supus la mișcări sau vibrații, este important să se aleagă un șnur flexibil care poate face față acestei mișcări fără a se deteriora.
  • Tipul agregatelor folosite: Cu cât agregatele folosite în beton au dimensiuni mai mari, cu atât rostul de dilatație trebuie să fie mai lat. Acest aspect este determinat de către proiectant și va necesita utilizarea unui șnur PVC corespunzător

În general, este important să se aleagă un șnur PVC cu o grosime adecvată care să asigure o sigilare eficientă și durabilă a rosturilor de beton. Alegerea greșită a grosimii poate duce la deteriorarea betonului și la necesitatea reparațiilor costisitoare.

De ce sunt necesare rosturile de dilatatie?

Rosturile reprezintă o parte importantă a procesului de construcție a betonului și sunt esențiale pentru stabilitatea și durabilitatea acestuia. Acestea sunt tăiate în betonul proaspăt, înainte de întărirea lui și servesc la prevenirea fisurării acestuia pe termen lung. Rolul principal al rosturilor este de a împiedica tensiunile interne care apar în beton să se transforme în fisuri și crăpături care pot afecta aspectul, durabilitatea și siguranța pardoselii.

Una dintre cauzele principale ale fisurării betonului este retragerea sau contracția. Betonul se contractă odată ce apa se evaporă din acesta și această contractare poate crea tensiuni interne care pot fi atenuate prin crearea de rosturi. Ele sunt de obicei tăiate în locurile unde apare cel mai mare risc de fisurare, cum ar fi la colțurile construcțiilor sau în punctele unde există schimbări bruște de grosime sau de formă. Acestea sunt necesare pentru a permite betonului să se miște liber în funcție de dilatarea și contracția sa, fără a se crăpa sau a se fisura. Totdată, acestea sunt tăiate și în câmpul suprafeței, cel mai adesea sub formă de pătrate de 4×4 sau 5x5m, respectând elementele de aspect sau structurale, cum ar fi stâlpi, uși de acces, etc

În plus, rosturile sunt necesare și pentru a permite dilatarea termică a betonului. În timpul variațiilor de temperatură, betonul se dilată și se contractă, iar aceste mișcări pot fi prea mari pentru ca betonul să le gestioneze fără a se crăpa sau a se fisura. Astfel, acestea pot fi utilizate pentru a controla această dilatare termică și pentru a asigura că betonul rămâne stabil și rezistent pe termen lung.

De asemenea, pot fi folosite și pentru a preveni efectele impactului și vibrației. În cazul unor construcții industriale sau de infrastructură, cum ar fi podurile sau autostrăzile, traficul poate crea vibrații puternice care pot afecta integritatea betonului. Prin practicarea rosturilor, tensiunile cauzate de vibrații pot fi diminuate, iar durabilitatea construcției poate fi îmbunătățită.

În concluzie, rosturile sunt necesare în construcția betonului pentru a preveni fisurarea și crăparea acestuia. Ele permit mișcarea liberă a betonului în timpul dilatării și contractării sale, atât în urma variațiilor de temperatură, cât și în urma impactului sau vibrației. Prin utilizarea acestora potrivite și în mod corespunzător, betonul poate fi menținut într-o stare bună de aspect și durabilitate pe termen lung.

 

 

Sună-ne!

0759.549.615
 

Peste 30 de ani de activitate.

Super oferte de producător. Profită acum!